luni, decembrie 11, 2023

Ultimile articole

”ERA” NADIA: 45 de ani de la primul 10 din istoria gimnasticii

Pandemia și avatarurile au fost foarte aproape de a ne face să uităm momentele de referință ale istorie sportului și ale României, deopotrivă.

Anul acesta, pe 18 iulie, s-au împlinit 45 de ani de la un uriaș eveniment al istoriei sportului. La Jocurile Olimpice de la Montreal (1976), o fată din România care nu împlinise nici măcar 15 ani, Nadia Comâneci, a scris istorie și a devenit prima gimnastă din istoria acestui sport care a primit nota 10, după prestaţia ei la paralele inegale în acel neuitat concurs olimpic pe echipe.

Pe vremea aceea, afişajul electronic de la Montreal – și de oriunde – nu era programat să arate această notă, aşa că pe ecranul digital a apărut celebra ”inscripție”  1.00.

Până la sfârşitul competiţiei, marea noastră sportivă, care avea să devină și să rămână ”Zeița de la Montreal” a mai obţinut încă 6 (şase) note de zece. Astfel, Nadia Comăneci a cucerit trei medalii de aur în total, la individual compus, bârnă şi paralele inegale, plus o medalie de argint pe echipe şi o medalie de bronz la sărituri.

După JO de la Montreal, Nadia a fost prima (și singura) sportivă din lume care a apărut pe coperţile revistelor Time, Newsweek şi Sport Illustrated, toate în aceeaşi săptămână.

Nadia Comăneci s-a născut la 12 noiembrie 1961, la Oneşti. De la şase ani a început să practice gimnastica, iar la 11 ani a fost campioană naţională de juniori, dar şi în concursul pe echipe. Doi ani mai târziu, la Internaţionalele României, s-a clasat pe primul loc la cinci probe: individual compus, paralele inegale, sol, bârnă şi sărituri.

În 1975, la 14 ani, Nadia a ocupat primul loc la Campionatele Europene de la Skien în patru probe: individual compus, sărituri, paralele inegale şi bârnă, şi a cucerit medalia de argint la sol. În competiţia preolimpică din acelaşi an, Comăneci a câştigat aurul la individual compus şi la paralele inegale. Apoi a venit anul Montreal-ului…

Cu câteva zile în urmă, Nadia a împlinit 60 de ani, dar e mai tânără, mai puternică și mai frumoasă ca oricând.

Ea va rămâne mereu fetița care a uluit lumea într-o vară a lui 1976, dar și ”Zeița de la Montreal”. Inegalabilă. Realmente inegalabilă.

SPORTMEDIA.RO îi transmite Nadiei un cald și sincer LA MULȚI ANI, împreună cu cele mai bune urări de sănătate, tinerețe și putere, pentru cel mai autentic simbol al României și al gimnasticii mondiale. (Vom reveni în curând cu un amplu interviu în exclusivitate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest Posts